Günümüzde çok fazla ekran kullanımı, her soruna direkt olarak internet çözüm bulma gibi durumlar nedeniyle sosyalleşme giderek azalmıştır. Bunun dışında kişilerin kolay iletişim kuramamaları, arkadaş ilişkileri kurarken zorluk yaşamaları dolayısıyla kendilerini yalnız ve asosyal hissedebilmeleri mümkündür. Uzun yıllar yalnız kalan ve hatta yalnızlığı seven bireyler için bu durum sorun olmasa da aileler, akraba ve tanıdıklar hiç arkadaşınız ya da partneriniz olmadığından şikayetçi olabilir. Bunun dışında sizler de artık sıkılmış ve arkadaş edinmek isterseniz yalnızlıktan nasıl kurtulurum diyorsanız birkaç önerimiz var. Ancak onun öncesinde kendinize inanın ve yeni çevreler edineceğinize ve yalnız kalmayacağınıza inancınız tam olsun.
- Hobiler edinme: Size hitap eden, merak ettiğiniz ve yapmak istediğiniz mutlaka bir hobi vardır. Onunla ilgili kurs ve etkinliklere katılabilirsiniz.
- Spora başlama: Özel dersler yerine grup derslerine katılarak sevilen spora devam edilebilir ve spor ile ilgilenen kaliteli bir çevre edinilebilir. Bunun için zaman gerekir ve sürekli iletişim halinde olunan kişiler ile bir araya gelindiğinde kişi artık kendini yalnız hissetmez.
- Gönüllü çalışmalara katılma: Birçok kuruluşta yardıma ihtiyacı olan kişilere ya da hayvanlara el uzatabilir ve burada çalışan kişilerle bağlantı kurabilirsiniz. Hem karşılıksız iyilik yapmanın mutluluğu hem de sizinle aynı duyguları yaşayan bireylerle iletişim kurabilir, arkadaş olabilirsiniz.
- Kendini Geliştirme: Yalnız olunan anlarda kişi merak ettiği, keşfetmek istediği ya da yapılacaklar listesinde olan bir şeye başlayabilir, öğrenebilir. Bir alanda kendini uzmanlaştırmak için pratik yapabilir. Bu sayede hem farklı kişilerle iletişim kurmak zorunda kalır hem de kendi ilgi alanına göre faaliyet gösteren bireylerle çevre edinmiş olur.
- Yalnızlığın Keyfini Çıkarma: Birey yalnız kaldığında sıkılmanın ötesinde kendine uğraşlar edinebilir, kendini dinleyebilir ve yapmak istediği faaliyetlere zaman ayırabilir. Örneğin yoga ve meditasyon yapma, kitap okuma, film ya da dizi izleme, sanatsal faaliyetler yapma, yürüyüş ya da koşu yapma gibi birçok aktivite yapılabilir. Bunlardan kişi kendi başına zevk almaya başladığında yalnızlığını sever ve belirli aralıklarla kendine zaman ayırmak, kendi ile baş başa kalmak isteyebilir.
- Destek Alma: Yakın çevreniz yani yakın arkadaşlarınız ya da ailenizle bu durumu paylaşarak daha rahat sosyalleşmeniz için onlardan alan isteyebilirsiniz. Örneğin farklı çevrelere birlikte girme ya da onların tanıdıkları ile iletişim kurabilir ve yepyeni bir çevre edinebilirsiniz.
- Profesyonel Destek: Kişi yalnızlıktan çok fazla sıkılmış ise ve hiçbir çözüm üretemiyor, kendini sıkışmış hissediyorsa profesyonel olarak bir uzmandan yardım alabilir. İster online ister yüz yüze terapi ile bu sorunu daha iyi bir şekilde çözebilir.
Yalnızlığa Alışmak
Bir kişi uzun süre yalnız kalmış ya da her sorunu kendi çözmüş hiçbir destek almamış ise yalnızlığa alıştığını gösterir. Özellikle çocukluk döneminde destek görmeyen, görülmeyen, duyulmayan, her derdini kendi çözen, iletişim kurmak ve destek istemekten çekinen kişiler yalnızlığa alışır. Bir süre sonra kalabalık, çok fazla olan kişilerin olduğu yerlerden sıkılma, yalnız kalma isteği ile kişi karşı karşıya kalabilir. Bunun dışında kişi kendi yaşamına, hayatına, yapmak istedikleri, işine ve hobilerine çok fazla zaman ayırır. Bunun dışında bir şey yapmak istemez, arkadaşları buluşmak istediğinde buluşmalar gereksiz gelir ve sürekli tekrarlanan sohbetler yerine kişi kendiyle kaliteli vakit geçirmek isteyebilir. Yalnızlığına alışan ve seven kişi aslında kendine yetebilen artık sıkılmak yerine zamanı kendi lehine çeviren bireydir.