Bebek isteyen çifler öncelikle bir doktor kontrolünden geçtiğinde süreç daha sağlıklı ve stressiz şekilde ilerler. Özellikle kadın ve erkeğin üreme sağülığı, genel rutin sağlık tetkikleri yapılarak çiftler için gerekiyorsa muayene, takviye desteği sağlanır. Böylece daha kısa sürede ve sağlıklı şekilde gebelik gerçekleşebilir. Ancak bazı durumlar hamileliği zorlaştırır ve çiftleri olumsuz etkileyerek süreci daha da stresli hale getirme olasılığı bulunur. Bazı durumlarda kontrol olmadan hamilelik gerçekleşebilir ve bir süre sonra düşük olabilir. Bu durumda mutlaka doktor kontrolü ve takibi çok önemlidir. Hamile kalmayı zorlaştıran şeyler etkenler şunlardır:
- Hormonlar: Kadınlar östrojen ve progesteron hormonu salgılar. Erkekler ise testesteron hormonu salgılar. Bu hormonların sağlıklı şekilde salgılanması durumunda gebelik daha kolay şekilde olur. Hormonların salgılanımının yetersizlik durumları ise hipogonadizm denilir ve gebe kalma oranını düşürür. Polikistik over sendromu da hormonlar ile ilgilidir ve gebe kalmayı zorlaştırabilir.
- Erkek hastalıkları: Üreme sağlığında erkekleri ilgilendiren konu sperm kalitesi, sperm hareketlerinin sağlığı ile ilgilidir. Bu hastalıklar arasında varikosel, azospermi ve sertleşme problemi en sık görülendir. Varikosel erkeklerin üreme organı olan testislerde toplardamar ile ilgili bir sağlık sorunu olup sperm kalitesini düşürür. Azospermi ise meninin içeride tıkalı kalması ya da genetiktir. Bazı durumlarda cerrahi müdahale gerebilir.
- Kadın hastalıkları: Sağlıklı gebelik süreci için kadın sağlığının iyi olması gerekir. Yumurta sayısı ve kalitesi, rahim sağlığı, fallop tüpleri gibi bölümler kadın hastalıkları ile ilgili bölümdür. Bu hastalıklar arasında fallop tüplerinde tıkanıklık, kist türleri, septum ve vajinal kuruluk gibi rahatsızlıklar sayılabilir.
- Fazla Kilo: Hem erkek hem de kadında görülen fazla kilo gebe kalmayı güçleştirebilir. Erkeklerde fazla kilo sperm kalitesi ve sayısını düşürür. Kadınlarda fazla kilo ise adet düzensizliği, spermin yumurtalığa ulaşamama ya da tutunamama üzerinde etkili olur.
- Kanser ya da Kullanılan İlaçlar: Ağır hastalık geçiren çiftlerde süreç biraz daha yavaş gerçekleşebilir. Sağlıklı gebelik için iyileşme sürecini bekleme, doktor önerilerini dinlemek gerekir. Bunun dışında gebelik isteyenler ve sağlık problemi olmayanlar ilaç kullanımını mümkün olduğunca azaltmalı ve doktorun onaylamadığı ilaçları kullanmamalıdır.
- Yaşın İlerlemesi: Yaş ile birlikte sperm üretiminin ve kalitesinin azalması kadınlar da ise yumurtaların sayısında azalma hamile kalmayı güçleştirir. 35-40 yaşlarında kadınlarda menapoz durumu söz konusu olabilir ve yumurta üretimi çok azalır.
- Alkol ve Sigara: Üreme sistemine çok fazla zarar verir ve hamileliği zorlaştırır. Hücre yenilenmesini yavaşlatır, organlara zarar verir, sperm ve yumurtalık kalitesini olumsuz etkiler. Bu nedenle bebek yapmaya karar vermeden önce çiftlerin hem kendilerine hem de bebeğe yapacakları en büyük iyilik sigara ve alkolü bırakmak olabilir.
- Hastalıklar: Böbrek hastalıkları, şeker hastalığı, pıhtı sorunları olanlar mutlaka öncesinde doktora gitmeli ve önerilerine uymalıdır. Düşük, erken doğum gibi farklı süreçler yaşanabileceği için mutlaka kontrollerin yapılması önemlidir.
- Stres: Çiftler ne kadar rahat olursa ve birbirine destek olursa süreç o kadar kolay şekilde ilerler. Bu dönemde çiftler ten temasında bulunmalı, birbirini psikolojik anlamda desteklemeli, birbirlerine iyi gelen aktiviteler yapmalıdır.
Gebeliği Engelleyen Yiyecekler
Hamilelik sürecini kolaylaştırmak için öncelikle çiftlerin stresten uzak ve kendilerini hazır hissetmeleri önemlidir. Gebeliği kolaylaştırmak ve neler yeneceğine dair web sitemizde detaylı yazımız mevcut; dilerseniz Hamile Kalmayı Kolaylaştıran Şeyler okuyup fikir alabilirsiniz. Hamilelik sürecinde düşüğe ya da erken doğuma neden olabilecek, bebeğe zarar verebilecek yiyecekler bulunur. Bunların tüketilmesi gebeliği engelleyebilir. Bu süreci sağlıklı geçirebilmek için doktor önerileri mutlaka dinlenmelidir. Gebeliği engelleyen yiyecekler:
- Yoğun civa içeren balıklar gebeliği engelleyebilir. Cıva hem annenin hem de bebeğin sinir sistemini olumsuz etkiler. Bu nedenle ton balığı ve kılıç balıklarından uzak durmak gerekebilir.
- Yapay tatlandırıcılar ve paketli gıdalar: Özellikle tatlandırıcı içeren sodalar oldukça zararlıdır. Bunun yanında sürekli paketli gıdaların tüketimi de sakıncalı olabilir.
- Trans Yağlar: Doğurganlığı azaltır ve sağlığı tehdit eder. Bunlar arasında cips, abur cubur, mikroda ısıtılabilen hazır ürünleri kapsar. Kan şekeri dengesinin bozulmasına neden olur.
- Alkol: Fetüsün tutunması ve doğal ortamının bozulmasına neden olur. Ayrıca B vitamininin azalması, vücudun hızlı şekilde emilmesini sağlar.
- İşlenmiş Gıdalar: Bunlar arasında en sık bilinen salam, sosis, sucuk olarak bilinir ve hamile kalmak isteyen ya da gebelerin tüketmemesi gereken gıdalar arasında yer alır.
- Çiğ hayvan ürünleri: Normal insan sağlığı için de oldukça risklidir ve özellikle hamile olmak isteyen ya da gebeler çiğ hayvan ürünleri kesinlikle tüketmemelidir.