Buzdolabı Temizliği ve Düzeni

Buzdolabı Temizliği ve Düzeni

Günlük yiyecek ve içecek ihtiyaçlarının toplu şekilde alınıp saklanmasında buzdolabının oldukça önemli bir yeri vardır. Buzdolabı yiyecek ve içeceklerin belirli bir sıcaklıkta kalmasını sağlarken bozulması, küflenmesi, yapısında değişimlerin olmasının önüne geçer. Aynı zamanda soğuk içecek ve yiyecek tüketilmek istendiğinde ürünler direkt alınıp yiyilip içilebilir. Ancak kişilerin sağlığını bozulmaması, yiyecekleri uzun süre muhaza edilebilmesi için mutlaka belirli aralıklarla buzdolabı temizliği ve düzeninin sağlanması gerekir. Aksi halde dolabın içerisinde küflenme, kalıntı ve kötü koku oluşabilir.  Bunların önüne geçmek için bireyler evde hazırlayacakları solüsyonlar ile belirli aralıklarla buzdolabı temizliği yaparak yiyecekleri daha sağlıklı ve hijyenik şekilde depolayabilir. Bu durumda buzdolabı temizliği nasıl olur soruları kişilerin aklına gelebilir. Buzdolabı temizliği aşağıdaki aşamalar izlenerek yapılabilir:

  • Buzdolabını temizlemek için öncelikle temizlenecek bölümün tamamen boşaltmak gerekir.
  • Buzdolaplarının uzun süreli açık kalması cihaza zarar vereceğinden dolayı temizlik boyunca prizden fişinin çekilmesi hem daha rahat temizlik imkanı sunar hem de makineye zarar verilmesinin önüne geçer.
  • Bir sprey formlu şişenin içerisine su ve sıvı bulaşık deterjanı konulup karıştırılmalıdır. Bu karışım hem kötü kokuların giderilmesini hem de buzdolabında yer alan zararlı bakteri yok etmede yardımcı olur.
  • Raflar, buzdolabı kapakları, sebzelik varsa kahvaltılıkların olduğu bölüm tek tek aşama aşama solüsyon ile silinip tekrar ıslak bir bezle durulanmalıdır. Bu işlem tüm raf ve bölmelerde tekrarlanmalıdır.
  • Sebzelik ve raflar çıkıyor ise bunları çıkarıp elde deterjanlı su ile yıkamak daha temiz olmasına yardımcı olur.
  • Buzdolabını temizledikten sonra kötü koku oluşmamasını önlemek için ufak bir kaseye limon ve çok az kahve telvesi koyup makinenin iç kısmına yerleştirilmelidir. Bu sayede buzdolabında kötü koku oluşmaz.
  • Dolabın dışı ve contaları temizlenmelidir.
  • Yiyecek ve içeceklerden çürümüş ve bozulmuşları temizledikten sonra yiyecekleri tekrar yerleştirin.
  • Buzdolabım eskisi gibi soğutmuyor diyorsanız mutlaka ayarlarına bakın ve makinenin arka hava çıkan kısmının temiz olduğundan emin olun. Belirli aralıklarla buzdolabı fan bölümünü temizleyin ve makineyi çok duvara yaklaştırdan arka kısmını hava alacak şekilde yerleştirin. Böylece buzdolabını uzun yıllar sorunsuz kullanabilirsiniz.

Detaylı Buzdolabı Temizliği

Buzdolabının belirli aralıklarla temizlenmesi hijyenik açıdan oldukça önemlidir. Özellikle yemekler çabuk bozuluyor alınan malzemeler hemen çürüyorsa buzdolabı ayarları kontrol edilmeli ve dolapta çürümüş, küflenmiş, suyunu salmış malzeme olup olmadığı kontrol edilmelidir. Çürümüş ürünler çıkarılmalı ve karbonatlı su ile raf, kapaklar, sebzelikler temizlenmelidir. Çıkan meteryaller varsa elde yıkanmalıdır. Tüketilmeyen yiyecek ve içecekler alınmamaya özen gösterilmeli çok fazla dolap doldurmak yerine az, öz yiyecek alıp depolamak makinenin kullanım süresini uzatır. Ayrıca temizlik yaparken mutlaka makinenin prizi çekilmeli ve arka fan bölümünün yani hava çıkışının olduğu yer temiz tutulmalı, toz olmamasına dikkat edilmelidir.

Dondurucu Temizliği

Derin dondurucu ya da buzdolabının dondurucu kısmı da belirli dönemlerde mutlaka temizlenmelidir. Dondurucu temizliği için priz çekilmeli ve buzların erimesi beklenmelidir. Bazı dolaplarda çok fazla karlanma ve buzlanma vardır. Detaylı dondurucu temizliği için bir iki saat öncesinde priz çekilmeli ve dolaptaki buzların çözülmesi sağlanmalıdır. Tüm buz eridikten sonra deterjanlı su ile buzdolabı temizlenmeli ve kuruduktan sonra tekrar yiyecekler buzluğa kaldırılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir