Kadınlar hem güzel görünmeyi hem de güzel kokmayı oldukça önemser. Güzel kokmak için çoğu kişi parfüm kullansa da aslında kişisel bakım, temizliğe önem vermek, düzgün ve sağlıklı beslenmek oldukça önemlidir. Bunun dışında kişilerin yaşam tarzları ve alışkanlıkları sağlıklı değilse çeşitli sağlık problemlerine neden olabilir. Kadınlar için en can sıkıcı olanlardan biri ise vajina kokusu olarak bilinir. Vajinanın sağlıklı olduğunu nasıl anlarız şeklinde kişilerin aklında soru olabilir. Genellikle hafif, rahatsız etmeyecek düzeyde ve minimum seviyede koku normaldir ve vajinanın Ph değeri 3.8 ile 5 arasında yer alır. Ph dengesi bozulduğunda, çeşitli hastalıklar oluştuğunda da vajina kokusu oluşur. Bu kokunun derecesi kişinin hastalık sürecine bağlı olarak değişir. Aynı zamanda çeşitli hastalıklar, yanlış iç çamaşırı kullanımı, yeme düzeninde alışkanlıkların değişimi ya da gebelik gibi nedenlerden dolayı vajinada ağır koku meydana gelir. Bu durumda mutlaka kişi uzmana görünmeli ve gerekli tedavileri olmalıdır. Vajina kokusu nedenleri olarak şunlar sıralanabilir:
- Mantar
- Bakteriyel enfeksiyonal hastalıklar
- Cinsel birliktelik
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
- Tedavi amaçlı kullanılan bazı ilaçlar
- Yoğun antrenman
- Yanlış iç çamaşırı tercihi
- Hijyen eksikliği
- Düzensiz adet
Vajina Kokusunun Giderilmesi İçin Doğal Yöntemler
Vajina kokusunu en çok kişi kendi farkeder. Ancak yoğun adet dönemlerinde, yanlış ve düzensiz beslenme, çeşitli hastalıklar nedeniyle koku yoğun olabilir. Bu durumda kişinin kendisi ve çevresi de rahatsız olabilir. Vajina kokusunun giderilmesi için neler yapılabilir?
- Probiyotik alımına dikkat edilmelidir. Öğünlerin içerisine yoğurt, turşu eklenebilir. Yararlı bakterilerin çoğalması ve zararlı olanların etkisiz hale gelmesi oldukça etkili olabilir.
- Su tüketimine önem verilmeli ve yudum yudum su içilmelidir.
- Pamuklu ve terletmeyen iç çamaşırları tercih edilmelidir. Naylon gibi çabuk terleten ve genital bölgenin sürekli nemli kalmasını sağlayan çamaşırlar hem kokuya hem de mantar, enfeksiyona neden olabilir.
- Üşütme ya da farklı nedenlerden dolayı vajinada mantar ya da bakteriler oluşmuş olabilir. Bu nedenle kişiler soğuk, sıcaktan vücudunu korumalıdır.
- Vajinanın Ph dengesinde olan günlük ped ve normal pedler tercih edilmelidir.
- Koku oluşmaması için kullanılan pedlerin PH dengesi ve giyilen iç çamaşırının hava alması oldukça önemlidir.
- Dar, hava almayacak pantolon, etek ya da tayt yerine daha bol, ferah ve sağlıklı olan kumaşlardan kıyafetler tercih edilmelidir.
- Cinsel birliktelikte korunmaya özen gösterilmelidir. Her iki kişide mümkün olduğunca hijyenik kurallara uymalıdır.
- Hormon yapısında değişim vajinada kokuya neden olabilir. Bu nedenle menapoz, ergenlik dönemlerinde ya da hormon değişimlerinde vajinal koku duyumsandığında uzmana dannışmalı ve önerileri uygulanmalıdır.
- Yaş ve boya uygun kilo aralığında olmaya özen göstermeli ve sık kilo alıp vermemeye özen gösterilmelidir.
Vajina Temizliği Nasıl Yapılır?
Vajina temizliği ve hijyeni koku oluşmaması, hastalıklara davetiye çıkarmaması açısından son derece önemlidir. Günümüzde kozmetik markalarının birbiri ile yarışması sonucu vajina temizliği için kullanılan ürünler çıkartmaya başladılar. Ancak vajina temizliği için sadece su ile yıkamak ve bu işlemin düzenli olması yeterlidir. Sıklıkla iç çamaşırı değiştirmek, dar olmayan hava alan kıyafetler tercih etmek, ph dengesi olan pedler kullanmak ve hastalık durumunda doktorun önerdiği ilaçları düzenli kullanmak yeterlidir. Su ve sabun ile vajina temizliği genellikle önerilmez. Aynı zamanda vücut jelleri, farklı kimyasal ürünler vajina ph dengesini bozar ve hastalıklara davetiye çıkardığı için önerilmemektedir.