Tıp dilinde Hirsutismus olarak adlandırılan ve halk arasında ise tüylenme olarak bilinen bu sorun androjen bağımlı seksüel ve cinsel kıllanma artışı olarak tanımlanır. Bu artış süreklilik kazandığı taktirde; üst dudak, çene, kulak, yanak, alt karın, sırt, göğüs ve kollarda görülebilir. Yaşayan kadınların hemen hemen %6′sında görülen sorun, siyah renkte erkeksi kılların çıkması ile birlikte görülür.
Kadın vücudunda erkek tipi olmayan kılların genel artışına hipertrikozis adı verilirken, bu kıllar ince ve açık renkli olup pekte görünmez bir yapıyı içerir. Bazen genetik özelliklere bağlı olarak kadınlarda erkeksi olarak adlandırabileceğimiz kıllar oluşabilirken, bu sanıldığı gibi hormonal bozukluğa neden vermemektedir. Bu tip sorunlarda her zaman epilasyon ile kıl köklerinin alınması olumlu sonuçlar veremezken, bu tür vakalarda akne artışının fazla olduğu da görülmektedir. Bu tip bir sorunla karşı karşıya kalanların işini iyi bilen bir cildiye uzmanına tanışmasını öneririz.
Hangi Hastalıklar Tüylenme Yapar?
Bazı hastalıklar tüylenmenin artmasına neden olabilir. Bu hastalıklar, tiroit hastalıkları, hipofiz bezi hastalıkları, Böbreküstü hastalıkları, polikistik over sendromu, yumurtalık hastalıkları neden olabilir. Bunları öğrenebilmek için kişiler en kısa sürede uzmana danışmalı ve verilen tahliller sonucu tüylenme nedeni ortaya çıkabilir. Tüylenme genellikle ergenlik dönemlerinde çok sık görülür. Bu nedenle ergenlik dönemlerinde görülen tüylenme normal olarak karşılanabilir. Tüylenmeye sebep olan horman androjen denilen testestoran adı verilen horman neden olur. Bu hormana erkeklik hormonu da denilebilir. Östrojenin azalması da tüylenmeye neden olabilir.