Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan yiyeceklerin başında sucuk gelir. Sucuğun kaliteli olması ve son tüketim tarihinden önce yenilmesi önemlidir. Eğer toplu ve çok fazla sucuk alınıyorsa güvenli, doğru şekilde saklanmalıdır. Bu sayede uzun süre içerisinde tüketilebilir ve yemeklere sucuk dahil edilerek lezzetli yemekler yapılabilir. Bazı durumlarda sucuğun bozulabileceğinden şüphelenilebilir. Bu durumda sucuk bozulur mu ve sucuk nasıl saklanır soruları ile karşı karşıya kalmak mümkündür. Sucuk jelatininden çıkarılır, açık şekilde dolapta uzun süre beklerse ve dolap ısısı sürekli değişiyor ya da yeteri kadar soğutmuyorsa sucuk bozulabilir. Sucuk bozulup tüketildiğinde zehirlenme ile karşı karşıya kalınabilir. Bu nedenle tüketilecek sucuğun bozuk olup olmadığını anlamak için kontrol edilmelidir. Kokusunda değişim, renginde beyazlama ya da yeşil küf var ise sucuk bozulmuştur.
Sucuk Ne Kadar Sürede Bozulur?
Sucuk jelatininden açıldıktan sonra hava almayacak şekilde buzdolabı poşetine bağlanmalıdır ve en kısa sürede tüketilmelidir. Sucuğun dış yüzeyinde bulunan streç mümkünse çıkarılmamalıdır ve eğer çıkarıldıysa aynı hafta içerisinde tüketilmesine önem verilmelidir. Bunun dışında çok fazla sucuk alındıysa ve depolanması gerekiyorsa buzdolabında açılmayacak şekilde saklanabilir. Derin dondurucu ya da buzlukta sucuk 6 ay boyunca saklanabilir ancak son tüketim tarihi geçirilmemeye çalışılmalıdır.
Bozulmuş Sucuk Nasıl Anlaşılır?
Bozulmuş yiyecekleri anlamanın en kolay yolu kokusunda değişim olup olmadığıdır. Bozulmuş sucuk nasıl anlaşılır diye sorular gelebilir. Sucuk bozulduğunda da kötü kokular olur ya da normal sucuk kokusunda ufak ufak değişimler olabilir. Bu durumda sucuk bozulduğunun sinyalini verir. Koku dışında, sucuğun renginde beyazlama ya da yeşil küfler görülebilir. Özellikle sucuk saklanırken jelatini çıkarılıp nemli şekilde saklandıysa küflenmeye müsait hale gelir ve yapısı değişerek bozulur. Eğer fark edilmeden sucuk pişirildiyse normal sucuk tadından farklı ekşimsi bir tat gelebilir bu durumda sucuk bozulmuştur.
Dolapta Açık Sucuk Bozulur mu?
Sucuk açıldığında kısa sürede tüketilmeli ve buzdolabında doğru şekilde saklanmalıdır. Açılmış sucuk genellikle jelatini çıkarılmadan kuru, nemsiz bir havlu kağıt ile sarılarak buzdolabında saklanır. Aynı zamanda hava almayacak şekilde buzdolabı poşetlerine sucuklar paketlenir ve saklanır. Eğer nemli bir şekilde sucuk saklandıysa ya da uzun süre sucuk dolapta açık şekilde beklerse bozulur. Renginde ve kokusunda değişiklik varsa yapısında da değişiklik olmuştur ve sucuk bozulduğunun işaretini verir.
Sucuk Dolapta Ne Kadar Dayanır?
Açık sucuklar tüketim tarihine kadar saklanabilir ancak açılmadan buzlukta ya da derin dondurucuda saklanan sucuk 6 aya kadar rahatlıkla saklanabilir. Dolapta buzdolabı poşeti ya da kağıt havluya sarılarak saklanan sucuklar kısa sürede tüketilmeli ve kontrolden geçtikten sonra pişirilmeli ya da yemeklere katılmalıdır. Eğer sucuğun kokusunda, tadında değişiklik seziliyorsa tüketilmemelidir.
Dolapta Sucuk Nasıl Saklanır?
Dolapta sucuk saklamanın en önemli kriteri hava almayacak şekilde paketlenmesidir. Dolabın alt kısmında açık şekilde sucuk saklanıyorsa kağıt havluya sarılmalı ya da buzdolabı poşetine konularak hava almayacak şekilde paketlenmelidir. Bu sucuğu en fazla iki hafta içerisinde tüketilmelidir. Derin dondurucuda sucuk nasıl saklanır sorusu ile sıklıkla karşılaşılır. Buzlukta ya da derin dondurucuda sucuk saklamak için açılmamış sucuk olmalı, hava almayacak şekilde paketlenmeli ve son tüketim tarihinden önce yenmelidir. Yaklaşık 6 ay içerisinde buzluğa konulan sucuklar tüketilebilir. Ancak çıkarıldığında yapı ve kokusunda değişim varsa sucuğun bozulmuş olduğunu gösterir.
Dış Yüzeyi Küflenen Sucuk Yenir mi?
Dış yüzeyi küflenen, beyazlayan ve kötü şekilde kokan sucuklar bozulmuştur ve bakteri ürettiği için tüketimi önerilmez. Özellikle kişiler dış yüzeyi küflenen sucuk yenir mi diye akıllarında soru işareti olur ve o kısmı kestikten sonra tüketme eğilimi içinde olabilir. Ancak bakteri üretmiş ve üretmeye devam eden sucuklar sağlığı tehdit eder ve yenilmesi önerilmemektedir.