Sosyal medya yönetimi günümüzde popüler hale gelen ve oldukça özen gerektiren alanlardan biridir. Özellikle kişiler kendi hesaplarını yönetebildiği gibi profesyonel olarak başka firma ve kurumlara da sosyal medya yönetimi desteği verebilir. Bu nedenle olabildiğince güncellenen özelliklerin takip edilmesi gereken ve yeni uygulamaları entegre etmesi hesapların sürekli büyümesi, geniş kitlelere seslenebilmesi açısından önemlidir. Ancak rekabet ortamının fazla olması, kimi hesapların büyemesinden rahatsızlık duyan kişiler tarafından hesaplar şikayet edilebilir. Birçok kişi tarafından şikayet edilen hesaplar spam sayfa olarak algılababilir. Spam sayfa ne demek diye merak edildiğinde kullanıcıları kandırma amacıyla eylemlerde bulunma ya da hesabın sahte, kullanılmadığı yönünde bildirimler alması demektir. Bu durumda algoritma direkt olarak hesabı askıya alabilir ve itiraz edilmediği takdirde hesap kapanabilir. Sosyal medya ve iletişim sektöründe kullanıcılar bazı durumlarda birbirinin profillerinden haberdar olabilir. Bunlardan biri de sosyal medyadan spam atılırsa karşıdaki kişi görebilir mi yani spam attığım kişi görür mü şeklinde sorulardır. Spam atıldığında kimlerin hangi şikayet ile sisteme bilgi ilettiği raporlanmaz. Ancak spam atılan sayfanın değeri küçülür ve incelemeye alınır. Hiçbir şekilde atılan gönderiler akışa ya da keşfet bölümüne düşmez ve etkileşim oranları düşer. Bu durum da hesabın olumsuz etkilenmesine neden olur ve takipçilerinin düşmesine ya da takipçi sayısının yükselmesini engeller.
Tehlikeli Spam Ne Demek?
Spam hem sosyal medyalardan atılır hem de mesaj olarak bireylerin kişisel numaralarından atılır. Özellikle belli bir yaşın üzerinde olan kişiler tanımadıkları mesajlarda ya da önemli haber diyerek mesaj olarak atılan linklere tıklayabilir ve kişisel bilgilerini yazarak atılan mesajlara cevap verebilir. Bunlar aslında tehlikeli spam olarak adlandırılır. Genellikle tehlikeli spamlar kişileri kandırma, bilgilerini ele geçirme, sosyal medya hesaplarını ele geçirme ya da para çekme gibi farklı nedenlerle mesajlar atılır. Bu nedenle kişiler güvenilir kaynaklara itibar etmeli ve spam mesajlara cevap vermemeli, gönderilen linklere tıklamamaya özen gösterilmelidir. AYnı zamanda e mail yolu ile spam yazılar gönderilebilir. Bunların içerisinde dökümanlar olabilir. Kesinlikle bilgisayar, laptop ya da tabletlere indirilmemelidir ve yazılım koruyucu programlarla hem telefon hem de bilgisayarlar korunmalıdır. Böylece kişilerin hem özel bilgileri hem de iş ile ilgili özel dosyalarına ulaşmak mümkün olmaz.
Sosyal Medyada Spam Ne Demek?
Bireyler sevdikleri kişiler ile mesajlaşmak, beğendikleri içerikleri birbirine gönderme, eğlenme gibi amaçlarla aktif olarak sosyal medyayı kullanabilir. Bunun yanı sıra kişiler kendi hesaplarını büyütmek ve daha fazla kişiye ulaşmak için sosyal medya hesaplarını güncel tutar. Böylece instagram üzerinden organik takipçiler artabilir. Sadece instagram üzerinden değil Tiktok, X platformu gibi birçok sosyal medya mecrasında rakip olan hesaplar ya da kişiden rahatsız olanlar hesabı şikayet edebilir. Bu duruma sosyal medyada spam atılması denir. Spam aslında kullanıcının kuralları ihlal ettiği hakkında farklı kullanıcılar tarafından şikayet edilmesi olarak tanımlanabilir. Aynı süre içerisinde aynı şikayetten dolayı bir hesap sürekli bildirim alıyorsa sosyal medya platformu tarafından şikayet edilen hesap askıya alınır ya da kısıtlanır. Eğer inceleme sonrasında şikayetler haklı bulunursa hesap kapatılır. Ancak inceleme süresince şikayetlerin geçerli olmadığı ve hesapta problem olmadığı tespit edilirse açık kalmaya devam eder.