Bireyler keyifli gün geçirmek istediklerinde ya da sevdikleri birine hediye almak için şarap tercih edebilir. İlk defa şarap alan kişilerin en merak ettiği konulardan biri ise şarap nasıl açılır sorusudur. Şarap açmak için gerekli malzemeler şunlardır:
- Şarap açacağı
- Şarap kadehi
- Şarap şişesi
Şarap nasıl açılır, nasıl bir yöntem izlenir?
- Şarap açacağını şişenin ağzına yerleştirilmelidir.
- Açacak ucu şişenin mantarının altına yerleştirilmelidir.
- Şarap açacağını çevirerek mantarı şişeden yavaşça çekilmelidir.
- Mantarı şişeden tamamen çıkardıktan sonra şarabı bir şarap kadehine dökülebilir.
Şarap açarken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar:
- Şarap açacağını şişenin ağzına çok sıkı yerleştirmemeye özen gösterilmelidir.
- Şarap açacağını çevirirken çok fazla güç uygulamamaya dikkat edilmeli, daha sakin şekilde hareket edilmelidir.
- Mantarı şişeden yavaşça ve dikkatlice çıkarılmalıdır.
- Mantarı şişeden tamamen çıkarmadan önce şarap kadehini şişenin ağzına yerleştirilmelidir. Böylece direkt olarak şarap bardağa dökülecektir.
Şarap açarken belirtilen kriterlere uyulduğunda çok kolay ve stressiz şekilde kapak açılır.
Açılan Şarap Kaç Gün Dayanır?
Açılan şarabın ömrü ve kullanım süresi şarabın türüne, kalitesine ve saklama koşullarına bağlı olarak farklılık gösterir. Kırmızı şaraplar genellikle beyaz şaraplardan daha uzun süre dayanır. Kırmızı şaraplar açıldıktan sonra buzdolabında 3-5 gün saklanabilir. Beyaz şaraplar, açıldıktan sonra buzdolabında 1-3 gün dayanır. Köpüklü şaraplar, açıldıktan sonra buzdolabında 1-2 gün dayanır.
Şarap Açılınca Nasıl Saklanır?
Açılan şarabın ömrünü uzatmak için şişeyi hava geçirmez bir kapta saklanmalıdır. Ayrıca şarap buzdolabında muhafaza edilir. Şarap şişesini dik olarak buzdolabına yerleştirilmelidir. Böylece hava şişeye girmez. Şarap şişesini doğrudan güneş ışığı veya ısıdan uzak tutmak önemli püf noktaları arasındadır.
Açılan şarabın ömrünü uzatmak için şunlar yapılabilir:
- Şarap şişesini hava geçirmez bir kapta saklanmalıdır.
- Şarabı buzdolabında saklamaya özen göstermek gerekir.
- Şişeyi dik olarak saklanmalıdır.
- Şarap doğrudan güneş ışığı veya ısıdan uzak tutulmalıdır.
Belirtilen kriterlere uyulduğunda açılan şarabın ömrünü uzatabilir ve daha uzun süre tazeliğini koruyabilirsiniz.
Şarap Açıldıktan Sonra Bekletilir mi?
Açılan şarabın bekletilmesi, şarabın kalitesini ve tadını etkileyebilir. Açılan şarap, havaya maruz kaldığı için oksijenle temas eder ve bu da şarabın tadını bozabilir. Şarap açılmış ise ve bekletme durumu söz konusu ise hava geçirmez bir kapta saklamaya ve buzdolabında tutmak gerekir. Bu, şarabın oksijenle temasını sınırlayacaktır ve şarabın tadını daha uzun süre korumasına yardımcı olacaktır.
Şarap açıldıktan sonra tadının değişmesinin nedeni şişenin sıcaklığıdır. Oda sıcaklığında olan şarap daha çabuk bozulacaktır. Şarabın uzun süre durması için buzdolabında durması gerekir. Aynı zamanda güneş ışığını doğrudan almamalı, sıcaklığının yüksek olmaması önem taşır. Karanlık, ışık almayan yerlerde şarap rahatlıkla saklanabilir. Nemli ortamlarda da şarap daha çabuk bozulur. Bu nedenle şarabın nemli, ışıklı, rutubetli ortamlarda durmaması gerekir.
Uzun sürede şarabı sağlıklı şekilde tüketilmesi isteniyorsa açılan şarabın şişesinin temizliğine önem vermek gerekir. Kirli şişelerde bekletilen şarapların tadında ve kalitesinde olumsuz anlamda değişimler gözlemlenebilir. Çabuk bozulan şarap şişesi tercih edilmemelidir. Tasarımı daha koyu renkte, ışık ve nem almayacak şekilde olan şişeler kullanılmalıdır. Aynı zamanda şarap kapaklarının kaliteli olması şarabın uzun süre sorunsuz şekilde saklanılmasına yardımcı olur.