Bireyler sosyal medya üzerinden ilham aldığı, merak ettiği kişileri takip eder. Özellikle kişiler kendi hobileri, ilgi alanları ile ilgili çok fazla tanımadığı hesapları takip edebilir. Bunun yanı sıra ortak arkadaşlar ya da önerilen arkadaşları listelerine dahil ederek takipçi sayısını artırmayı hedefleyebilir. Bazı kullanıcılar da takipçi sayısını artırarak olabildiğince fazla kişiye ulaşmayı hedefler ve gelir elde etmek için farklı, bilinir markalarla çalışmak isteyebilir. Instagram üzerinden gelir elde edilmesi için takipçi sayısı, etkileşim oranları oldukça etkilidir ve bu sayılar ne kadar çok olursa ulaşılabilirlik oranları da o kadar fazladır. Ancak kullanıcılar hem influencer olan kişilerin hem de tanıdıklarının paylaşımları ya da hikayelerinden, yazışmaları vs ekran görüntüsü alabilir. Kişilerin aklına instagram ekran görüntüsü alındığında bildirim gider mi sorusu gelebilir. Hayır, kullanıcıya bilgi gitmez ancak çok hoş karşılanmayan bir durumdur. Instagram ekran görüntüsü almak suç mu sorusunun yanıtı ise evet, suç olarak nitelendirilir ve ekran görüntüsü alan kişi hakkında yaptırım uygulanarak toplum tarafından hoş karşılanacak bir hareket sayılmamaktadır.
Herkese Açık Profilden SS Almak Suç mu?
İnstagram üzerinden kullanıcılar paylaşmaya değer gördüğü fotoğraf, video ve içerikleri paylaşmaktadır. Bazı kullanıcılar hesaplarını açık şekilde yapar ve herkes profiline erişip gönderi, hikaye, reels ya da canlı yayınlarını görebilir. Bireyler beğendiği, etkilendiği ya da kendileri ile ilgili olan ya da böyle olduğunu düşündüğü gönderilerin ekran görüntülerini çekebilir. Bu çekimleri kendileri için olabilir ya da başka arkadaş, tanıdıklarına göndermek için kullanabilir. Bu durumda herkese açık profilden SS almak suç mu diye kişinin aklında soru olabilir. Başkasının paylaşımlarını, görüntülerini vs ekran görüntüsü almak yasal değildir ve suç sayılmaktadır. Özellikle bazı davalar ya da boşanma duruşmalarında kanıt için kişiler SS alabilir. Aslında bu durum yasal değildir, kanıt değeri taşımaz aksine kişinin suç işlediğini gösterir.
SS Atmak Suç mu?
Ekran görüntüsünün diğer adı SS olarak bilinir. SS almak ya da SS atmak suç mu şeklinde sorular olabilir. Evet, SS atmak, almak suç sayılır. Özellikle alınan ekran görüntüsünde kişinin gizliliğini, özel hayatını deşifre etme ya da ihlal etme durumu söz konusu ise suç sayılır ve gerekli durumlarda yasal işlem yapılır. Bireyler genellikle ekran görüntülerini sosyal medya üzerinden alır ve birbirine iletir. Bunun dışında iletişim uygulamalarında da gizli bilgilerini, görüntülerini atabilir. Bunların depolanması, kişilerin aleyhinde kullanılması suç teşkil eder ve hiçbir şekilde kabul edilemez.
Ekran Görüntüsünden Dava Açılır mı?
Bireyler şahsi davalar için delil toplamak durumunda kalabilir. Bu durumda karşı tarafın gönderi, paylaşımları vs ile ilgili ekran görüntüsü alabilir. Bu durumda bireyler ekran görüntüsünden dava açılır mı sorusunu sorabilir. Eğer görüntü ile oynanmadan, hiçbir değişim yapılmadan kanıt olarak sunulursa kabul edilebilir. Bunun yanı sıra görüntü ya da konuşamaların olay ile ilgili olması gerekir. Olaydan alakasız olması delil olarak sayılmaz ve reddedilir. Zaman ve kaynak gösterilmesi zorunludur. Yani görüntünün hangi cihaz ile hangi tarihte alındığı kaydı bulunması gerekir. Bunun yanı sıra mahkeme sürecince delillerin alınması gerekir önce ya da sonra alınması görüntünün delil olup olmamasını etkiler.