Hamilelik döneminde anne adayı yemeklerine ve içeceklerine son derece dikkat etmelidir. Aynı zamanda hijyenik ortamda hazırlanan ve taze ürünler tüketmelidir. Bunun dışında güvendiği yerlerden de yemek yiyebilir ancak dikkatli olması ve bedenini, bebeğini düşünerek hareket etmesi elzemdir. Hamilelik döneminde ödem meydana gelebilir. Çok asitli, tuzlu, işlenmiş gıdalar, paketli yiyecek ve içecekler hamilelikte ödem yapar. Bazı kişiler hamilelikte turşu ödem yapar mı diye merak edebilir. Fazla abartıldığında yapabilir ve ödem yapıldığı hissedildiğinde tüketime ara verilmelidir. Hamilelikte ödem yapan yiyecekler:
- Turşu
- Zeytin
- Paketli gıdalar
- Tahıllar
- Tuzlu peynir
- Bazı peynir grupları ve süt ürünleri
- yoğun şekerler ve yapay tatlandırıcı içeren yiyecekler
- İşlenmiş gıdalar (tüketilmesi önerilmez hamilelikte)
- Kafein
- Karnabahar
Hamilelikte Ödem Belirtileri
Hamile olmadan önce vücutta boşaltım sistemi ile ilgili sorunlar yaşanmıştır. Bunun dışında vücudun aşırı şişmesi deneyimi de vardır. Bunlar aslında vücutta ödem olduğunu gösterir ve dolaşım, boşaltım sistemi ile ilgili sinyal verir. Bu durumda kişiler mutlaka su tüketimini artırmalı ve suyu diekt şişelerce içmek yerine sakin yudum yudum tüketilmesine, tuz oranını azaltarak beslenmeye devam edilebilir. Bunun dışında hamilelikte ödem normal mi diye kişilerin aklına soru gelebilir. Evet, hamilelikte ödem oluşması son derece normaldir ve su tüketimi artırarak, beslenmeye dikkat ederek bu durum kontrol altına alınabilir. Hamilelikte ödem belirtileri şunlardır:
- Yüzüğün artık olmaması, sıkması
- El ve ayakların şiş olması
- Hızlı şekilde kilo alma ya da ağırlık hissiyatının olması
- Sık idrara çıkma isteği
- Tansiyonun çıkması, kan şekerinin dengesizleşmesi
- Ciltte reaksiyon, çukurlaşma görülmesi
- Bacaklarda ağrı
Hamilelikte Ödem Atan Yiyecekler
Her hamilelik farklı süreçleri içerir. Ancak hamilelikte ödem oluşumu 20. haftadan itibaren başlayabilir ve genellikle son aylarda ödem oluşumu daha da artar. Burada annenin hareket etmesi, besleyici yiyecekler tüketme, su tüketimi, sıvı alımı oldukça önemlidir. Hamilelikte ödem atan yiyecekler şunlardır:
- Salatalık
- Kivi
- Karpuz
- Kavun
- Kırmızı biber
- Evde yapılan yoğurt
- Ispanak
- Patates ve muz gibi potasyum açısından zengin yiyecekler
- kepekli ekmek
- tam buğday ekmeği
- kahverengi pirinç
- süt tüketimi
- Nar suyu
- Bol su tüketimi ve egzersizi de ihmal etmemek gerekir.
Hamilelikte Ödem Ne Zaman Tehlikeli?
Hamileliğin belirli dönemlerinde ödem sıklıkla hissedilebilir ve bu durum oldukça normaldir. Hamilelikte ödem olduğu hissedildiğinde su tüketimine önem verme, sağlık koşulları elverdiğince hareket etme, hareket kısıtlaması yok ise günlük yürüş yapma ve kalça açıcı hareketler eklenebilir. Ödemden dolayı sıklıkla baş ağrısı, gözlerde kararma, baş dönmesi gibi durumlar yaşanıyorsa en kısa sürede uzmana görünmek gerekir.
Doğuma Yakın Ödem Artar mı?
Bebeğin büyüme hızı 3. aydan itibaren artar ve anne vücudunda su tutumu da buna bağlı olarak artar. Aynı zamanda ödem yapan yiyeceklerin tüketilmesi, su içilmemesi, hareketten uzak yaşam var ise doğuma yakın zamanda ödem oluşumu kaçınılmazdır. Bu nedenle yudum yudum su içmeye, engel yoksa egzersiz yürüyüş yapılmalı, bol su içeren gıdaları tüketmeye özen gösterilmelidir.