Gelincik Kemirgen mi?

Gelincik Kemirgen mi?

Minik ve ürkek görünümlü hayvanlardan olan gelincik sansargil sınıfından olup farklı özelliklere sahip olan bir hayvandır. Gelincikler en küçük etçil hayvandır ancak insanlara zarar vermez. Gelincik Amerika ve Avrupa’da sıklıkla görülür ve gelinciklerin ortalama yaşam süreleri 10 yıl olarak bilinir. Gelincik halk arasında kemirgen olarak bilinse de aslında kemirgen ve sürüngenler ile beslenir ve kemirgen değildir. Gelincikler yaşadıkları doğal ortam, ısı ve yaşam koşullarına göre farklı türde olabilir. Türkiye’de gelincikler pek de sevilmez. Bunun nedeni kümes hayvanlarını öldürüp beslenmeleridir. Bu nedenle sıklıkla öldürülür ancak kemirgenlerin çoğalmasında gelincik sayısının azalması ve türünün yok olmasının etkisi büyüktür.

Gelincik Nasıl Bir Hayvandır?

Gelincik kemirgen olarak bilinse de aslında beslenme türü kemirgenlerdir ve etçil bir hayvandır. İnsanlara zarar vermez, ürkek yapıları mevcuttur. Boyları yaklaşık olarak 15-20 cm arasında değişir. Türlerindeki değişiklik kuruk uzunluklarına göre değişir bunun dışında kokulu gelincik ve avcı olarak farklılık gösterir. Fare, kümes hayvanları, sürüngenler, tavşan, yılan, küçük hayvanlar ile beslenir. Bu hayvanların sayısında artış gözlemleniyorsa gelincik sayılarında azalma ya da türünün o bölgede olmamasından kaybaklanır. Tek tehlike ise geçimini hayvancılık ile sağlayan kişilerin dikkatli olması gerekir çünkü kümes hayvanlarını öldürme, yeme durumları mevcuttur. Genellikle renkleri alt karın bölgesi beyazdır üst sırt bölgesi kahverengi, kırmızı tonlarıdır. Kendinden büyük yapıda olan hayvanlara da saldırmaları ile bilinir. Gelincik öldürdüğüü hayvanları alıp kendi hazırladığı özel depo alanlarına götürür. Bu alanlarda öldürdüğü hayvanları depolar ve canı avlanmak istemediği zaman bunlardan beslenir. Gelincik ağaçlara tırmanabilir ve suda yüzebildiği için oldukça tehlikeli sayılabilen hayvanlardandır. Bunun dışında gece ve gündüz olmak üzere avlanma potansiyelleri vardır. Bazen kuşların yuvasını bozmakta, kuş yumurtası yemektedir. Hamilelik süreçleri altı hafta sürer ve tek seferde 6 ya da 7 yavruları olmaktadır.

Gelincik İnsanı Boğar mı?

Gelincik görünümü ile oldukça şirindir. Sürüngen ve kemirgen hayvanlara karşı oldukça acımasız olan, havada, suda ve karada yaşayabilme potansiyeline sahip olan gelincik insanlara zarar vermez. İnsanları gördüğünde oldukça ürker ve insanlardan kaçar.

Gelincik ve Sansar Aynı Şey mi?

Sansar geceleri avlanır gelincik gündüzleri avlanır. Gelincik ve sansar görünüm açısından birbirine benzese de beslenme, avlanma biçimlerinde farklılık gösterir. Gelincikler gündüzleri avlanırken sansar gelinciğe göre daha yırtıcı ve etçil hayvanlardır. Gelincik zor durumda kaldığında otçul şekilde beslenir ancak daha çok kemirgen ve sürüngen hayvanlarla hayatını devam ettirir. Sansar daha gizemli, anlaşılmaz, görünmez şekilde avlanır ancak gelincik avlanırken görünmekten çekinmez. Sansarların koku duyuları gelinciklerin görsel duyuları gelişmiştir. İki türde aynı familyadan olsa da arasında farklılıklar mevcuttur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir