Sevilme ihtiyacı kişileri istenmeyen davranış ve düşüncelere itebilir. Özellikle fiziksel ve zihinsel olarak kendine yakın bulduğu kişiler ile iletişimde olduğunda yakınlık hissedilmesine neden olabilir ve o kişiye aşık olunabilir. Ancak karşıdaki kişinin ilişkisi, evliliği olabilir ya da olmasa da kendisine karşı bir şeyler hissetmeyebilir. Bu durumun farkında olarak halen karşısındaki bireye karşı çok fazla sevgi aşk duyuluyorsa o kişiye platonik aşık denir. Halk arasında platonik aşk karşılıksız, tek taraflı aşk olarak bilinir. Bu aşk tiplerinde bireyler acı çeker ve bu acı bir süre sonra kendilerine haz vermeye başlar. Bazı durumlarda bireyler çok fazla takıntı haline gelir ve sevdiği kişinin hayatına dahil olma umuduyla kendini, karakterini değiştirme, hikayeler uydurma noktasına gelebilir. Bir kişinin platonik olup olmadığı davranışlarına, sözlerinee bakılarak anlaşılabilir. Kadınların aklında sorular varsa erkeklerde platonik aşk belirtileri nedir şeklinde araştırmalar yapabilir. Bu davranışlar hem erkekler hem de kadınlar tarafından ortak görülür. Amaç karşıdaki kişinin hayatını, neler yaptığı, ne düşündüğü her şeyi bilme isteğii merakıdır. Bir süre sonra bu durum alışkanlık haline gelebilir ve kişiye zarar verebilir. Platonik aşk yani karşılıksız aşk belirtileri şunlardır:
- Bireyler sürekli kendini sevdiği, ilgi duyduğu kişiyi düşünerek geçirir ve devamlı o kişinin neler yaptığını merak eder.
- Sosyal medya üzerinden yakın takibe alır ve neler paylaştığını anı anına takip eder.
- Sürekli kendisi ile konuşmaya çalışır, buluşmaya çalışır.
- Karşısındaki kişinin hayatına dahil olmak ister, o kişinin söylediklerini kişiselleştirir ve onun da kendisine karşı aynı hissiyatta olmasını istediği için olumlu duygularını çok önemser, kişiselleştirir.
- Sevdiği kişiyi düşünmekten günlük rutin işlerini yapmakta zorlanır.
- Yakın çevresi, arkadaşları, ailesine sürekli o kişiden bahsetme ve bahsedemediğinde de sürekli kendini kötü hissetme; acı çekme hazzı almasıdır.
- Çok fazla yemek yeme ya da hiç yemek yememe sorunları olabilir. Bunun dışında uykusuzluk ya da çok fazla uyuma isteği de görülebilir.
Platonik Aşk Nasıl Gerçekleşir?
Bireyler bir ortamda fiziksel olarak beğendiği ya da düşünce olarak yakın gördüğü kişiyi merak edebilir. Tanıdıkça ya da kişiyi araştırdıkça aşık olabilir, yoğun sevgi duyguları hissedebilir. Ancak kişi hiç konuşmamış, iletişime geçmemiş ise sadece hayalinde yarattığı kişiye aşık olabilir. Aslında o kişi gerçek olmayabilir ve hayali yarattığı karaktere aşık olabilir. Hem acı çeker hem de o kişiyi o kadar gözünde büyütür ki bir süre sonra zihninden çıkarmak zor olabilir. Bu durumda psikolojik yardım alınması ve o kişi ile iletişim kurmalıdır. Bu iletişim sayesinde aslında zihninde ayrı gerçek anlamda kişinin farklı olabildiğinin farkına vararak saplantı durumundan uzaklaşılabilir.
Platonik Aşık Olduğumuzu Nasıl Anlarız?
Platonik aşık olmak aslında karşılıksız yoğun bir sevgi beslenmesidir ve karşılıksız olduğunun farkında olunmasıdır. Bireyin ya bir ilişkisi vardır ya da direkt olarak karşıdaki kişi kendisi ile ilgili duygusal bir bağ kuramadığını açıkça belirtmiştir ya da davranışlarıyla göstermiştir. Birey platonik aşık olduğumuzu nasıl anlarız şeklinde aklında sorular olabilir. Eğer kişi karşılıksız olarak bir sevgi yoğunluğu besliyor, aşırı merak ediyor, karşısındaki insanın neler yaptığı, kimlerle birlikte olduğu, fikirleri, davranışları ile ilgili en ufak bilgiyi araştırabilir, öğrenmek isteyebilir. Aynı zamanda sürekli onu düşünüyor, aklından çıkmıyor, günlük yaşamına devam etmekte zorlanıyorsa platonik aşıktır.
Platonik Aşk Bir Hastalık mıdır?
Birinden etkilenmek, hoşlanmak son derece normaldir. Ancak bazı durumlarda hem kişi kendi rahatsız olabilir hem de karşıdaki kişiyi rahatsız edebilir. Bunu engellemek ve saplantı haline getirmemek için içinde bulunduğu durumu bir üçüncü göz olarak ele almalı, arkadaşları ailesinden gelen tavsiyelere kulak vermelidir. Platonik aşk bir hastalık mıdır sorusunun yanıtı kişinin psikolojik durumu etkilidir. Bir kişiden çok fazla etkilenilmesi, aşık olunması beğenilmesi o kişiye takıntı haline getiriyorsa, kişinin kendine zarar veriyorsa orada bir problem vardır ve psikolojik olarak destek alınması önemlidir. Aynı zamanda zihinde kurulan bağın gerçek sanılması ve hayali bir ilişki yaşanıldığını düşünülmesi tehlikeli bir durumdur. Eğer bu durum karşı tarafa da zarar veriyorsa zaman geçmeden uzmandan yardım alınmalıdır.