Emsal Karar Nedir?

Emsal Karar Nedir?

Bir mahkeme kararının sonucu başka bir mahkemede benzerlik ve etkileme sonucu farklı bir mahkemede karar alınmasına emsal karar denir. Emsal karar genellikle benzer davalarda verilen kararlar incelenir ve sonrasındaki davaları etkileyerek toplum düzeni ve adaletin korunmasına yardımcı olmak için alınır. Başka davaları etkileyecek nitelikte olan davalara emsal karar verilmesi bekleniyor şeklinde de yorumlar yapılmaktadır. Sadece yüksek yargı kararları emsal niteliği taşımaz. Anayasa mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay kararları da emsal karar niteliğinde olabilir.

Emsal Karar Ne İşe Yarar?,

Bir davada daha önce verilen kararlar ve cezalar örnek gösterilerek mahkemede ne sonuç alınacağını etkilenmesi durumu emsaldir. Bu nedenle ya bir davadan etkilenerek benzer şekilde sonuçlanan davayı niteler ya da bir davanın sonuçları diğerini etkileyecek nitelikte olabilir. Bu kararlar toplum açısından önemli olabilir ve ceza oranların adaletli şekilde yapılmasını, örnek olması açısından son derece önemlidir. Emsal kararlar adaletin yerinde olduğuna olan izlenimi verir ve toplum yargıya olan güveni tam şekilde yaşar.

Emsal Karar Bağlayıcı mı?

Emsal karar bağlayıcı nitelikte değildir. Sadece üst derece yargı sisteminde alınan emsal karar bağlayıcı nitelikte olabilir. Ancak her zaman geçerli değildir. Onun dışında yargı merkezlerinde alınan emsal kararlar da bağlayıcı değildir.

Emsal Kararları Kim Verebilir?

Genellikle emsal kararlar üst yargı sistemlerine ait olarak nitelense de her sistemde uygulanabilir. Anayasa mahkemesi, Danıştay kararları, Yargıtay ve bölgesel yargı sistemlerinde emsal kararlar alınıp uygulanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir