Bireyler kendi aralarında sohbet etme, yakınlık kurma, keyifli vakit geçirmekten hoşlanır. Özellikle bağ kurdukları kişilerle birlikte plan yaparak ister yüz yüze ister mesajlaşma olarak sohbet edebilir. Yakınlık hissedilen ilişkilerde de resmiyetten uzak, daha esprili ve hoşa giden sözcükler kullanılır. Bu kelimeleri kullanmak ve yakınlık gösterilme durumu için iki taraf için de bir süre geçmesi ve birbirini tanıması gerekir. Bu zaman geçildikten sonra bireyler karşı tarafın karakteri ya da davranışlarına uygun olarak yakınlık kelimesi seçebilir. Ancak birbiri ile konuşurken bunları söyleyebilir. Farklı ve tam da yakınlık kurulamadığı, resmi yerlerde bu sözcüklerin kullanılması pek hoş ve iyi karşılanmayabilir. Bu sözcüklerden biri de şapşik olarak bilinir. Şapşik nedir sorusunun yanıtı aslında şapşal kelimesinden gelir ve kişiye hoşa giden şapşallık ve yakınlık kurulduğunu gösteren bir kelime olarak değerlendirilebilmek mümkündür. Yeni tanışılan kişiler için kullanılmamaya özen gösterilir. Daha çok yakınlık kurulan ve kendini iyi hissettiren, eğlendiren ve güldüren kişilere şapşik denilebilir. Tabii eğer karşı taraf da buna rıza gösteriyor ve hoşlanıyorsa bu kelime söylenmeye devam edebilir.
Şapşik Kime Denir?
Bireyler mesajlaşırken ya da yüz yüze sohbet ederken yakınlık kurmak isteyebilir. Uzun süredir birbirini tanıyan ve artık bağ kuran kişiler birbirlerini yakından tanır. Yani neye üzüleceğini neye kırılacağını ve nasıl hitap etmesi gerektiğini bilir. Bu derecede yakın olan esprili ve komik, yakın davranış sergileyen arkadaş, eş ya da sevgiliye şapşik denilebilir. Şapşik kime denir sorusunun en net yanıtı ise yakınlık duyulan, bağ kurulan samimi kişilere denir. Aksi halde yakınlık kurulamamış, resmi ortamlarda şapşik kelimesi söylenmemelidir. Yoksa karşı taraf üzülüp kırılabilir ya da size karşı bakışlar samimiyetsiz ve yapma olarak etiketlendirmeye neden olabilir. Bir çocuğu ya da hayvanı sevmek için de şapşik denildiği duyulabilir.
Şapşik Hakaret mi?
Bireyler karşısındaki kişiye nasıl hitap etmesi gerektiği konusunda kendini eğittiğinde ortamlarda daha candan, sıcak ve resmi şekilde davranılabilir. Aksi halde ne dediğinden haberi olmayan, yapmacık şekilde nitelendirilen kişilerle bireyler muhattap olmak istemeyebilir. Bunun dışında ilk defa karşısındaki kişiden şapşik kelimesi duyduğunda şaşıran ve ne anlama geldiğini bilmeyen bireyler olabilir. Bu durumda şapşik hakaret mi şeklinde aklında soru işareti olabilir. Bireyin karakterine saldırma, kendini kötü ve olumsuz hissetmesine neden olan söz ve davranışların bütünü hakarettir. Ancal şapşik kelimesi yakın görülen kişilere kendini güldürdüğü ve bağ kurduğu için söylenen bir söz olarak kabul edilir.