Adet öncesi sendromunun diğer adı Premenstrüel sendrom olarak bilinir. Kadınlarda yumurtlama dönemlerinin bitişinden sonra adet döngüsünün başlamadan evvel başlayan sendrom olarak bilinir. Halk arasında regl sendromu da denilir ve her kadında ayda bir kez belirtileri görülmesi mümkündür. Her kadında görülmeyebilir ancak %80 oranında birçok belirtiyi baskın olarak hissedilebilir. Adet öncesi sendromu kaç gün önce başlar sorusunun yanıtı genellikle bir hafta ya da adet döngüsünün başlamasından 3-4 gün önce hissedilmesi normaldir. Regl öncesi sendrom belirtileri arasında şunlar vardır:
- Şişkinlik ve sindirim problemleri
- Halsizlik, çok yoğun şekilde yorgunluk hissi
- Bel ve kasıklarda belirli aralıklarla ağrı ya da kramp
- Cinsel istekte artış
- Baş ağrısı
- Kusma ya da mide bulantısı
- Kaygı bozukluğu
- Dikkat dağınıklığı ve odaklanmada zorluk
- Fazla su tüketimi
- Kas ve eklem bölgelerinde farklı şiddetlerde ağrı
- Sivilcelenme ya da akne problemleri
- Ruh halinde dalgalanma
- Memelerde hassasiyet
Adet Öncesi Ne Gibi Belirtiler Olur?
Adet öncesinde ruh halinde dalgalanmalar, çok fazla duygusallık ya da sinirlilik gibi belirtiler gözlemlenebilir. Bunun nedeni vücuttaki serotonin hormonunun dalgalanmasından kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda yumurtalıklarda görülen progesteron hormonu anksiyete, kaygı bozukluklarına neden olabilir. Adet öncesi sendromu birçok kadın farklı türlerde yaşar. PMS sendromu tipleri de bu çeşitliliğe göre farklı gruplara ayrılır.
- Birinci tip sendrom: En sık görülen tiptir ve adet döngüsünden bir iki gün önce belirtileri başlar.
- İkinci tip sendrom: Yumurtlama döneminde başlar ve bir iki gün içerisinde belirtiler sonlanır. Adet dönemine yakın zamanda tekrar belirti görülür. Daha yoğun şekilde belirtiler hissedilir.
- Üçüncü tip sendrom: Yumurtlama döneminde başlayıp belirtiler artarak devam eder ve PMS döneminde de yoğun olarak belirtiler yaşanabilir.
Adet öncesi belirtilerinden en yoğunu duygu durumunda değişimler gözlenir, sinirlilik, anksiyete, ciltte sivilcelenme bazı durumlarsa saçlarda yoğun şekilde dökülme, bel ve kasıklarda ağrı, baş ağrısı, eklem ağrıları görülebilir.
Regl Psikolojisine Ne İyi Gelir?
Regl ağrısı ve psikolojisine iyi gelen şeylerin başında serotonin hormonunu artıran gıdalar tüketmek gelir. Bu yüzden regl döneminde tatlı, çikolata isteği artar. Bunun dışında kuruyemiş tüketme, protein ağırlıklı beslenme ve kan yapıcı gıdaların tüketilmesi halinde düreç daha kolay geçebilir. Regl psikolojisine iyi gelen şeyler şunlardır:
- Sıcak su ile duş
- Sıcak su torbası ile uzanmak
- Bitki çayları tüketmek
- Güzel kokan parfüm kullanmak mental sağlığa çok iyi gelir. Bunun dışında kokulu mumlar, tütsü kullanmak rahatlamayı kolaylaştırır.
- Yürüyüş
- Yoga ve meditasyon yapma
- Düzenli egzersiz yapma
- Sosyalleşme ve konuşarak psikolojik destek alma
- Tuz, şeker, kafein, çay tüketimini azaltma
Yukarıda sayılan maddeleri deneyerek kişi kendine en uygun yöntemleri belirleyebilir. Çoğu kadın dinlenmeyi tercih edebilir. Ancak iş yaşamı ya da aile yaşamının yoğunluğunda birçoğuna vakti kalmasa da kendine bir saat ayırarak ya da yarım saat ayırarak egzersiz, kitap okuma dinlenerek kendini daha iyi hissedebilir.