Evlerin düzenli ve hijyenik olması aile bireylerinin daha huzurlu ve iyi yaşamasına alan tanır. Özellikle günlük iş yükümlülüklerini beyaz eşyalara devredilmesi ile birlikte iş yapımı daha pratik hale gelmiştir ve kişiler kendilerine vakit bulabilir, işlerini daha düzenli yapma imkanı elde etmiştir. Bu elektronik aletlerin başında ise robot süpürge, çamaşır makinesi, kurutma makinesi, bulaşık makinesi gibi cihazlar sayılabilir. Beyaz eşyalar uzun yıllar kullanıldığından dolayı belirli periyotlarda temizlenmesi gerekir. Aynı zamanda bakımlarının yapılması, herhangi bir problemde servis çağrılıp yaptırılması son derece önemlidir. Beyaz eşyalar ne kadar temiz ve özenli kullanılırsa ömrü de o kadar uzun olur. Belirli aralıklarla temizlenmesi gereken beyaz eşyalardan biri bulaşık makinesi olarak bilinir. Doğal yöntemlerle bulaşık makinesi temizliği yapılabilirken markalara özel kimyasal bulaşık makinesi temizleyen ürünler de mevcuttur. Ancak direkt bulaşık makinesinin alanlarının detaylı temizlenmesi gerekir. Bulaşık makinesi nasıl temizlenir diye aklınızda sorular varsa şu yöntemi izleyebilirsiniz:
- Makineyi temizlemeden önce tüm bulaşıklar yerleştirilmeli yani boş olmalıdır.
- Bulaşık makinesinin alt kısmında bulunan filtre temizliği yapılmalıdır. Filtre çıkarılıp takılırken oldukça nazik davranılmalıdır. Filtrede bulunan tüm kirler detaylıca temizlenmelidir.
- Bir sprey içerisine sıcak su ve sirke doldurup karıştırın. Makinenin tüm içerisini ve detay olan kısımlarına hazırladığınız bu karışımı sıkın ve bir müddet bekleyip temizleyin. Bu karışımı yoğun kir olan bölüm varsa oraya daha fazla yapıp silebilirsiniz.
- Makinenin içi çok iyi şekilde temizlenmesi isteniyorsa bu karışım sıkılmalı ve durulanmadan bir süre bekletilmelidir. Makinenin en yüksek derecesi seçilmeli ve çalıştırılmalıdır. Bu karışım ile makine boş şekilde çalışacak ve içerisindeki kir, bakteri vs hepsi giderilmiş olur.
- Kapının ve bağlantı contaları temizlenmelidir. Makine bittikten sonra içinin kurumasına izin verilmelidir.
Belirli aralıklarla bulaşık makinesi temizliği yapılması durumunda makine sorunsuz uzun yıllar kullanılabilir. Aynı zamanda makine çalışırken açmama, çok fazla doldurulmaması, düzgün bir şekilde bulaşıkların yerleştirilmesi de son derece önemlidir.
Bulaşık Makinesinin Temiz Yıkamaması
Bulaşık makinesi temiz yıkamıyor ve eşyalarda leke kalıyorsa makinenin temizlenmesi gerekebilir. Yukarıda belirtilen şekillerde makine temizlenerek tekrar bulaşıkların yıkanması denenebilir. Aynı zamanda tabak ya da bardaklarda lekeler kuru iken makineye atılıyor ve uzun süre çalışmadan bekledikten sonra yıkanmış ise bulaşıklar istenildiği gibi temiz çıkmayabilir. Bu nedenle bulaşıklar kurumadan makineye atılmalı, düzenli makine çalıştırılmalı, çok fazla doldurmadan makinenin çalıştırılmasına önem verilmeli, makine çalışırken kapağının açılmamasına dikkat edilmelidir. Bunun dışında belirli aralıklarla bulaşık maikinesi filtresi temizlenmeli, su karbonat ve arap sabunu ile karışım yapılıp bu karışım makineye dökülmeli ve boş çalıştırılarak bulaşık makinesi temizlenmelidir.