Kadınlar bakımlarına özellikle tırnaklarının görünümüne oldukça dikkat eder. Eskiden sadece temizleme, makikür ve pedikür yapılırken günümüzde kalıcı oje uygulamaları, nail art olarak bilinen farklı model ve desenlerde yapılan uygulamalar yapılmaktadır. Görünümü çok şık olsa da temiz ve profesyonel olmayan yerlerde yapılan işlemler tırnaklara çok fazla zarar verir. Ayrıca kişilerin alerjik bünyeleri varsa ve hemen ciltleri ya da solunum yollarında reaksiyon gösteriliyorsa bireyler gidecekleri yerleri çok iyi araştırmalıdır. Eğer kişi bu riski göze alamazsa kendileri bulundukları yerde oje sürebilir, kendileri farklı oje desenleri yapabilir. Ojenin zararları oldukça fazladır ancak kişi beğeniyorsa ve oje sürmek istiyorsa sürekli uygulama yerine belirli aralıklarla, tırnaklarının nefes almasına izin vererek oje sürebilir. Ojenin zararları şunlardır:
- Oje, tırnak yüzeyine sürülen likit bir üründür ve tırnakların yüzeyini kaplayarak nefes almasını önler. Bu nedenle tırnakların yapısında değişiklikler meydana gelebilir.
- Sürekli oje sürülmesi durumunda tırnaklar incelir ve yetersiz, dengesiz beslenme durumunda tırnaklarda sararma, kırılma, güçsüzleşme görülebilir.
- Ojenin içerisinde kimyasallar bulunur. Bazıları formaldehit, DBP gibi kimyasallardır ve solunum alerjileri olan ya da alerjik reaksiyona sahip olanlarda tepki gösterebilir.
- Cilt reaksiyonları oluşturabilir. Ciltte kabarıklık, kızarma, kaşıntı ya da dökülme görülebilir.
- Oje yoğun kokulu bir ürün olduğu için solunumda rahatsızlıklar meydana gelebilir.
- Çocuklu ailelerde bebeklerin olduğu alanda sürülmemeli çocukların cildine, gözleri ve solunum yollarında rahatsızlık meydana gelebilir.
Ojenin İçinde Bulunan Maddeler
Oje markalarının içerikleri farklı olsa da genel olarak çoğu ürün benzerdir ve ojenin yapısını oluşturur. Ojede en sık kullanılan kimyasal maddeler şunlardır:
- Toluen: Ojenin kolay uygulanması için kaygan ve likit yapının oluşumudur. Sürekli kullanımında sinirsel olarak uyarılma ve sinir sisteminde bazı rahatsızlıklar yaşanabilir.
- Formaldehit: En sık bilinen ve kullanılan oje maddelerinden biridir. Ojenin yapısının uzun süre korunması ve tırnakların daha sert yapıda olmasını sağlayan maddedir. Uzun süre kullanıldığında çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.
- Formaldehit Reçinesi: Formadehit maddesine oranla daha hafif yapıda olup ojenin uzun süre dayanıklı kalması amaçlanır. Farklı alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
- Dibütil ftalat (DBP): Ojenin uzun süre çıkmadan tırnakta kalması için bulunan bir maddedir. Alerjik reaksiyona sebep olup rahatsızlıklar meydana gelebilir.
- Kamfor: Bu madde ojenin hızlı kuruyarak ojenin daha güzel görünmesini sağlar.
Oje Sağlığa Zararlı mı?
Tırnak sağlığı aslında tüm vücudumuzu etkiler ve sağlığımız hakkında bilgi verir. Devamlı oje sürülmesi durumunda tırnakların zemininde zayıflama, sararma, kırılma meydana gelir. Aynı zamanda tırnak şekillerinde bozulmalar olabilir. Ojenin içerisinde bulunan kimyasal maddeler nedeniyle kişilerde cilt hastalıkları, solunum ve sinir sisteminde bazı rahatsızlıklar oluşabilir. Bunlar arasında en sık görülen ciltte tahriş, kızarma, kaşınma, nefes almada zorlanma, boğaz acısı ya da yanması, baş dönmesi, baş ağrısı ya da uyku problemleri olarak görülebilir. Bu nedenle oje sürmek aslında sağlığa zararlıdır.