Fırın Nasıl Temizlenir?

Fırındaki yağ ve kirleri temizlemenin püf noktaları

Mutfak temizliği herkes için önemlidir. Özellikle kadınlar daha çok mutfakta olduğundan daha hijyenik ve temiz olmasını ister haklı olarak bunun için de belirli aralıklarla detay temizliği yaparlar. Bu temizliklere genellikle mevsimsel geçişler, aylık ve haftalık periyodikler izler. Detaylı temizlikten kastımız ise yanmış çaydanlıklar, yanık tencere, ocak ve fırın temizliği gelir. Zaman sıkıntısı yaşayan kadınların ise en öneli problemlerinden biri ise yanmış mutfak eşyalarını hemen nasıl çıkaracaklarını düşünmeleridir. Bu gibi detayları bilmek hem zaman kazandırır hem de anında müdahale ederek yanık derecesinin büyümesini engeller. Fırında yemekler ne kadar lezzetli olursa olsun temizlemesi oldukça zahmetlidir ve tekniğini bilmemek epey uğraştırarak can sıkar. Özellikle fırında yemekler taşmışsa, yemek kırıntısı döküldüyse, yemeğe fazla su konulup fırına verilirken suyu dökülürse fırın içerisinde kabuk haline gelen yanıklar oluşur. BU duruma gelmeden hemen temizlenmesi ve hijyen ortamının sağlanması gerekir. Bunu yaparken de mümkün olduğunca sağlıklı yöntemler tercih edilmelidir. Bu yöntemler arasında kimyasal deterjanlardan olabildiğince uzak durmak gerekir. Özellikle bu malzemelerin içerisinde amonyak bulunduğundan ve çevreye zarar verdiğinden tercih edilmemelidir. Bunların yerine evde bulanan dezenfektan özellik taşıyan malzemeler ile fırını temizlemek mümkündür. Sağlığı tehdit etmeyecek şekilde fırın temizlemek mümkündür. Bunun için karbonat, su, sıvı sabun ya da arap sabunu kullanarak kolay ve hızlı bir şekilde kirden arınabilir.

Fırın Nasıl Temizlenir? Fırındaki Yanıklar Nasıl Temizlenir?

  • Fırını temizlemeden önce bir karışım elde edilmesi gerekiyor. Bu karışım için bir kaseye ılık su, karbonat ve sabun koyun ve ne çok yoğun ne de çok sıvı olmayacak kıvama gelince karışım kullanıma hazır hale geliyor.
  • Fırın içerisinden ızgara ve mazgalları çıkarmak temizlik aşamasını kolaylaştıracaktır.
    Elde edilen karışımı ıslak ya da nemli süngere batırın ve çıkarılan fırının malzemelerine uygulayın.
  • Karışımı mazgallara sürdükten sonra belirli bir süre bekleyebilirsiniz.
  • Fırının kenarlarına bir fırça yardımı ile elde edilen karışımı sürün ve fırın kapağını kapatın. Burada dikkat edilmesi gereken fırın tavanına ve camına dokunmamak ve karışımı bulaştırmamaktır.
  • Bekleme işlemi 8-9 saat sürdükten sonra bir kova su ile fırın hemencecik temizlenir. Burada su kirlendikçe değiştirin ve temizlemek için sünger kullanın.
  • Fırın temizlendikten sonra havlu ya da kağıt selpak ile kurulayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir