Sağlıklı yaşam için hijyenin önemini bilmeyen yoktur. En çok kullanılan ve bakteri oluşumunun görüldüğü yerler kuşkusuz tuvaletlerdir. Özellikle farklı kişiler kullandığı için ve onların hijyen kurallarına dikkat edip etmediğini bilmediğimizden dolayı daha titiz ve dikkatli olmak zorundayız. Özellikle tuvalet kurallarını bilip uygulamak ve çevremizde uymayanları gördüğümüzde uyaralım. Bu durumu ayıp olarak görenler olacaktır fakat ortak bir yaşam alanı kullanılıyorsa belirli kurallara sağlık için uymak zorunluluğunu karşı tarafa anlatılmalıdır. Böylece temizlik ortamını sağlamanın ilk ve önemli kuralını halletmiş olacaksınız.
Tuvalet bakteri oluşumunu tetikleyici unsurlar bulunduğundan insan sağlığını da tehlikeye atmaktadır. Bunun için en azından iki günde bir temizlik deterjanları ya da sirke, karbonat, su kullanılarak temizlenebilir. Hijyen ortamı sağlanması bakteri oluşumunu önlemekle mümkündür. Bu yüzden hemen bakteri öldürücü temizlik ürünlerinden faydalanmakta yarar var. Tuz ruhu, birkaç dakika bekletilen kimyasal içerikli deterjan ürünleri bakterilerin yok olmasını sağlar. Olumsuz tarafı ise bu ürünleri solumak kişinin sağlığı açısından tehlikelidir. Ayrıca çevreye de oldukça zarar verir. Bunun yerine sirke, karbonat kullanarak bakterilerden kurtulmak mümkündür. Sirkenin kokusu da mükemmel değil dediğinizi duyar gibiyiz. Evet sirke de güzel kokmuyor lakin çevre ve sağlık açısından en doğru seçimlerden biridir.
Tuvalet Temizliği Nasıl Yapılır?
- Temizliğe başlarken tuvalet içerisinde bulunan malzemeleri kaldırmak kolay temizlik yapılabilmesi açısından çok önemlidir. Bu işlem rahat hareket etmeyi ve en ince ayrıntısına kadar temizlik sağlayacaktır.
- Temizlikte ilk adımlardan biri de hangi ürünlerin kullanılacağını belirlemektir. Kimyasal ürünler kullanılacaksa maske takmayı ve pencere açıp temiz hava gelmesini sağlanmalıdır.
- Tuvalet temizliği için özel eldiven takılmalı ve bu eldivenleri başka işlerde kullanmamaya özen göstermek gerekir. Böylece bakterilerin dağılmasını engellemiş olursunuz.
- Temizlik malzemelerini tuvaletin çevresine, duvar kenarlarına, lavaboya dökerek birkaç dakika bekletip fırça ile yıkanmalıdır.
- Sifon, klozet kapakları da aynı şekilde deterjanlar ile temizlenmelidir.
- Kapı kolu, kapı kilit bölgesi de temizlenerek hijyenik alan oluşturulmalıdır.
- Yerlerde ilk olarak süpürülmeli ardından dezenfektan ile temizlenmeli ve bakteri yok edilmelidir.
- Bu temizlik işlemi en az iki günde bir yapılmalıdır.