Küs Arkadaşla Barışma Yolları

Küs Arkadaşla Barışma Yolları

Sevilen, saygı duyulan biri olmayı herkes ister. Bunun için ilişkilerinde kendilerince taktik uygulayan bireyler vardır. Bazı kişiler de duygularına göre hareket eder ve samimi bir ortama daha çok önem verir. İlişkilerde karşıklı alma ve verme dengesi mevcuttur. Bu dengenin sağlanması için ortak çaba gerekir. Bu çaba tek taraflı olduğunda bireyler zorluk çekebilir. Özellikle uzun yıllar süren arkadaşlıklarda küslük durumu ya da ayrılma, bitirme aşaması daha zordur. Ayrılma, küslük durumunun nedenleri, dinamikleri her ilişkide farklıdır. Küslük nedenleri, tartışma boyutuna göre barışma yolları aranabilir. Eğer tartışmada iki tarafta haklı olduğunu düşünüyor, sinirli öfkeli ise biraz daha zamana ihtiyaçları olabilir. Belirli bir süre geçtikten sonra barışma ve konuşma yolları aranmaya başlanmalıdır. Küs arkadaşla barışma yolları için şunlar denenebilir:

  • Bir süre geçtikten sonra tartışma nedenlerini çözüm odaklı, rasyonel konuşmak için mesaj atılabilir.
  • Eğer tartışmada haksız olunduğunu düşünülüyorsa gurur yapmadan karşıda taraftan samimi bir şekilde özür dilenmelidir.
  • Kırılan, haksızlığa uğranılan taraf olduğu düşünülüyorsa bu durum, hissiyat açık bir şekilde belirtilmeli ve ona uygun şekilde karşı taraftan sınır, saygı beklendiği belirtilmelidir.
  • Uzun süreli arkadaşlıklarda sürekli kavga ediliyor ve sonrasında barışılıyor ise zamana bırakmalıdır. Bu tartışmalardan bunalmış ise kişiler artık küsüp barışma yaşlarının geçtiğinden iki tarafın da olgun davranış biçimleri sergilemesi gerektiği üzerinde durulmalıdır.
  • Haksız ise kişi özür dilediğinde de herhangi bir değişim yoksa ya da tam tersi anlaşılmayı bekliyor, saygı göstermesi gereken kişi bunu anlamıyorsa ilişkinin bitmesi iki taraf için de daha faydalı olabilir. Böylece toksik ilişkiden uzaklaşarak kişiler kendi hayatlarına daha iyi bir şekilde devam edebilir.
  • Karşılıklı olarak kişi hem kendi hem de arkadaşının mükemmel olmasını beklememelidir ve şefkatli davranmalıdır. Bilinçli ya da bilinçsiz şekilde söylenen sözlere  ciddi anlamlar hemen yüklenmemeli, karşılıklı ruh hallerine göre ilişkinin şekillendiği gözönüne alınarak konuşulmalıdır.
  • Rasyonel şekilde ilişkinin düzeyi, tartışma nedenleri ve sonuçları üzerinde durularak her iki tarafında psikolojisi ele alınarak değerlendirmeler yapıldığında kırgınlık, alınganlık durumu yerini empati, anlayışa bırakır. Bu duygular sayesinde her iki taraf da olgun şekilde sorunlarını çözebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir