Göz hastalıkları bebek, çocuk ve tüm yetişkin bireylerde sıklıkla görülebilir. Özellikle hijyenik olmayan ortamlarda bulunulduğunda ya da alerji durumlarında göz hastalıkları tetiklenebilir. Bu durumda direkt olarak doktora gidilmeli ve gereken tedavi olunmalıdır. Bebeklerde sürekli göz kaşınması, kızarması ya da göz akıntısı belirtileri mevcut ise uzmana danışılmalıdır. Aynı zamanda yaşanılan alanın hijyenik olmasına dikkat edilmeli, kaktüs gibi minik diken içeren çiçekler balkonda bakılmalıdır. Bazı çiçeklerin diken ya da tozları gözlere kaçarak alerji ya da mikrop kapmasına neden olabilir. Bu nedenle bazı uzmanlar bebek ya da çocuk bulunan evlerde bakılan çiçeklere dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.
Bebeklerin refleksleri çok fazla olduğu için göz damlası damlatma işlemi zor olabilir. Bu durumda anne baba ya da bebeğe bakan kişilerin birlik içerisinde olması gerekir. Örneğin bir kişi bebek ile oynamasını, algısının değişmesini sağlarken diğer kişi direkt olarak damlayı damlatarak bebeğin yatar pozisyonda kalması, gözlerini kırpıştırmaması için parmağı ile gözlerini çok hafif şekilde açık tutmaya çalışabilir. Aynı zamanda bebeklerin sevdikleri müzik, oyunlar oynanarak göz damlası damlatılabilir. Uzmanların önerilerine göre damla saati geçirilmemeli, göz kapakları, kirpik ve kaşlarının temizliğine önem verilmelidir. Bebeklerin bakımlarının tam olması hastalıklara karşı korunmasına da yardımcı olur.
Çocuklara Göz Damlası Nasıl Damlatılır?
Göz hastalıkları oldukça önemlidir. Özellikle mevsim geçişlerine, hayvan ya da bitkilere karşı alerji durumu varsa dikkatli olunması gerekir. Doktor önerisi dışında asla ilaç kullanılmamalı ve gerekli hijyenik tedbir alınmasına özen gösterilmelidir. Bunun dışında çocuklarda göz hastalıkları belirtileri görüldüğünde direkt uzmana danışılmalıdır. Çocuklarda göz hastalıkları belirtileri şunlardır:
- Gözlerde sürekli kaşınma
- Göz sulanması
- Göz kuruluğu
- Gözde yanma
- Göz çevresinde kaşınma ya da şişme
- Gözlerde ve çevresinde kızarıklık
Yukarıda belirtilen duurumlarda göz doktoruna giderek muayene olunmalıdır. Göz damlası damlatılırken şu sıra izlenmelidir:
- Öncelikle damla damlatacak kişinin elleri temiz olmalıdır ve iyice yıkanmalıdır.
- Eller yıkandıktan sonra temiz havlu ile kurulanmalıdır.
- Hastanın gözünde lens varsa çıkarılmalı, makyaj vs varsa ya da gün boyunca dışarıda ise mutlaka yüz yıkanmalıdır. Böylece iyileşme süreci hızlanır ve mikrop kapma vs sorunları olmaz.
- Damlalığın sağlam olduğundan emin olunmalıdır. Herhangi bir çatlak bulunmamalıdır ve kişi elleri ile dokunmamalıdır.
- Hasta sırt üstü yatmalı ya da başını geriye atmalıdır.
- Bir el ile göz altından hafif çekiştirilmeli ve damlalık bir iki cm uzaklıkta olacak şekilde damlatılmalıdır.
- Gözleri kırpıştırmamaya ya da sıkı şekilde kapatmamaya dikkat edilmelidir.
- Damlalığı kirpik ya da göze dokundurmamak bakterilerin yayılmamasını önler. Bu nedenle damlalığı gözden uzak tutmak gerekir.
- Eğer gözleri kırpıştırmamak zor gelirse kişi gözlerini yavaş şekilde kapatmalıdır. Burun ve göz hizasındaki alana işaret parmağı ile hafif masaj yapılarak damlanın göz içine gitmesi kolaylaştırılmalıdır.
- Birden çok göz damlası kullanılıyorsa aralarında 5 dk bulundurulmalıdır ve bu işlemler sırası ile takip edilmelidir.
- Göz damlalarının düzenli kullanılması hastalığın daha hızlı şekilde iyileşmesine yardımcı olur.
Göz Damlası Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Göz damlası kullanırken hastanın çok fazla gözlerini kırpıştırmaması gerekir. Aynı zamanda mikroorganizma ya da bakterilerin çoğalmaması için hijyenik şekilde damla damlatılmasına önem verilmelidir. Göz damlasını güneş görmeyecek şekilde serin yerlerde tutmak yapısının bozulmasını önler. Aynı zamanda göz damlası damlatırken gözleri sıkı kapatmak ya da kaşımak göz damlasından alınan verimi düşürür.
Göz Damlası Buzdolabında Saklanır mı?
Genellikle göz damlaları serin yerlerde saklanır. Göz damlası alırken eczanelerde ürünün nasıl kullanılıp saklanacağına dair bilgi alınmalıdır. Göz damlası tam olarak bitmemiş olmasına rağmen ilaç duruyorsa ve düzenli kullanılmamışsa 4 haftadan sonra yapısında bozulma ya da değişiklik meydana gelmiş olabilir. Bu nedenle göz damlasında 4 hafta geçtikten sonra kullanılmaması önerilir. Çocuk ya da bebeklerin ulaşamayacağı yerlerde saklanması gerekir. Aynı zamanda tedavi devam ederken lens takılmaması, hijyene dikkat edilmesi önemlidir.
Anne Sütü Göze Sürülür mü?
Bebekler ya da çocuklarda göz hastalıklarında anne sütü göze sürüldüğüne dair yanlış inanışlar mevcuttur. Anne sütü göze sürülmez. Herhangi bir şikayet ya da göz hastalıkları belirtileri görüldüğünde uzmana danışılmalıdır.