Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu

Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu

Kişiler sosyal varlıklar olduğu için çevresinin ne düşündüğü kendisi ile ilgili algılara dikkat eder. Bu nedenle davranışlarını başkalarının düşüncelerine göre şekillendirebilir. Özellikle bireyler geçmişlerinde fazla olumsuz durum yaşamış, duyguları bastırılmış ve ifade güçlüğü çekmiş ise kişilik bozuklukları meydana gelebilir. Toplumda en fazla görülen davranış türlerinden biri pasif agresif kişilik bozukluğu olarak bilinir. Bu davranış bozukluğunun belirgin davranışları arasında duygularını tanımama ve ifade edememe olarak görülür. Bu nedenle yapmak istediklerini dolaylı olarak çevresindekilere aktararak farklı yollar izlemeye çalışır. Bu durumda da kişi ya da toplum zor duruma düşebilir ve farklı sorunlara neden olabilir.
Pasif agresif kişilik bozukluğu olan bireyler hemen anlaşılmaz. Bunun nedeni kişilerin duygularında neler hissettiğini bilmemesi ve bilmediği hazmedemediği durumlarda aktif olması çeşitli sorunlara neden olabilmektedir. Başkası özellikle bilmediği, tanımadığı insanlarla çalışmak zor gelir. Bu durumlardan kaçınmak için ellerinden geleni yapar hatta durumları sabote etmekte oldukça başarılıdır. Sürekli kızgınlık içindedir ve çoğu olayları kişisel algılayarak sorun çıkarmaya meyilli olur.

Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu Nedir?

Kişilik bozukluğu arasında anlaşılmazı zor olan bir tür olarak pasif agresif davranışlar bulunur. Pasif agresif kişilik bozukluğunda bireyler hem kendilerine hem de çevresindekilere zarar verir. Sürekli zihinlerinde olay ve senaryolar yazdığı için herkesi düşman ya da rakip olarak görme potansiyelindedir. Bu nedenle davranışlarında pasif ancak zarar verici eylemler yapmaya meyillidir. İş yerinde ya da özel hayatlarında bireyler sorunlarda çözüme odaklanmaktan ziyade sorunlara odaklanır. Duyguları tam anlamıyla tanımlayamadığı için ne tepki vereceğine sonradan karar verir. Aynı zamanda yapmak istemediği davranış ya da işlerde hayır diyemediği için olayları ya da işleri sabote etme, farklı kişileri olayların dışına çıkarma faaliyetleri içerisindedir.
Pasif agresif davranış bozukluğu geçmişte yaşanılan travma, sürekli çevre ve ailenin ağır eleştirileri ve olumsuz deneyimler neticesinde kişiler duygularını tanıma ve refleks geliştirme becerilerini ileri taşıyamaz. Bu nedenle sürekli başkalarının ne düşündüğünü önemser ve birçok olayı kişisel olarak algılar. Kişiler çocukken ya da bebekliklerinde ihmal edilmiş, ilgilenilmemiş ise ailesine ya da çevresine karşı kin, düşmanlık duyguları besler. Aynı zamanda pasif agresif kişilik bozukluğu olan bireylerde kin ve intikam duyguları gelişmiştir. İntikam alırken oldukça soğukkanlı davranabilirler ve böylece etrafında bulunan insanlara zarar verebilir.

Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu Özellikleri

Pasif agresif kişilik bozukluğu nedeniyle bireyler farkında olmadan zihinlerinin söylediklerini bir süre sonra gerçek olduğuna inanır. Aynı zamanda eleştiriyi sevmezler ve başkalarının kendileri hakkında söylediklerini çok fazla önemser. Sürekli eleştirilme korkuları vardır ve bu durumda kendileri başkalarının en ufak hatasında eleştirmekten çekinmez. Genel olarak pasif agresif kişilik bozukluğu davranışları arasında gelecek hakkında endişe, sorun olacağına odaklanılır. Aynı zamanda hem kişisel hayatta hem de iş hayatında çözüm odağı yerine sorun odaklı yaklaşım sergiler. Hayatlarındaki sorunları görmezden gelir ve bu durumda olayları dışsallaştırma, farklı nedenler bulma eğilimi ile daha fazla büyümesine neden olabilir. İşbirliği ve toplum içinde olmaktan olabildiğince kaçınır. Herhangi bir problemde sürekli olarak sistemi ya da yöneticileri suçlayarak sorumluluk almaktan kaçınır.

Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu Türleri Neler?

Pasif agresif kişilik bozukluğu olan kişiler genellikle geçmişte bağ kuramamış ve güvenli alan oluşturulamamış aile içerisinde büyümüş olabilir. Özellikle çocukluk dönemlerinde gelişim çağında duygu tanıma ve yönetme becerileri iyi yönlendirilemediğinde farklı kişilik bozuklukları görülebilir. Bu durum fark edildiğinde ya da kişilik bozukluğu ile ilgili durumlarla ilgili çevreden yorumlar alınıyorsa deneyimli, uzman kişilerden destek alınması gerekir. Kişilik bozukluklarının dereceleri farklıdır ve ona uygun olarak uzmanlar yönlendirmelerde bulunur. Pasif agresif kişilik bozukluğu olan bireyle genellikle sorunları çözmek için uğraşmaz daha çok eleştirel ve yüzeysel olarak yaklaşarak olayların büyümesini sağlar. Bu nedenle iş yerinde birçok soruna neden olabilir. Çevresindeki kişilerin davranışlarını kişisel algılayarak intikam alma hissiyatları yüksektir.

Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu Nedenleri Neler?

Pasif agresif kişilik bozukluğunun nedeni kişilerin açık, güvenli iletişimin olmadığı baskıcı ve ilgisiz aile ortamında büyümeleri etken olabilir. Özellikle gelişim çağındaki çocukların ihtiyacı olan duygularının tatmin edilememesi durumunda pasif agresif kişilik bozukluğu görülebilir. Kişiler hep kendi kendine yetme isteği, eleştiriye katlanamama, olayları kişisel algılama eğiliminde olabilir. Bunu giderebilmek, kişilerin hayatlarında sağlıklı iletişimlerin kurulmasını sağlamak için deneyimli uzmanlardan yardım alması gerekir. Özellikle iş ve özel hayatlarında kişiler çok fazla sorun yaşayabilir. Bu durumda da kişiler sürekli mutsuz, endişeli ve zihinlerinde kurduğu senaryolara inanma eğilimlerinde olabilir. Duygu ihtiyaçlarının karşılanamaması durumunda pasif agresif kişilik bozukluğu ilerleyebilir ve kişiler sürekli intikam alma, hırslanma gibi durumlarla karşı karşıya kalabilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir